b'Photo credit: Riley Snelling, Moriyama & Teshima ArchitectsCOVER STORYThe 400-seat classroom is constructed with tiers going up from the front of the room, with space for two rows of seating on each tier. This tiered approach was designed to give lecturers a number of options with their classes in regards to active learning. As an example, students on each tier or part of a tier could, through wheeled chairs (which are standard in the classroom), turn around and break into smaller working groups with the students behind them.Another principle of the design was an emphasis on universal accessibility. For example, there is an on-grade entrance to the large classroom, and 20 per cent of the seating is devoted to wheelchair accessibility. This seating is not restricted to one area, but is interspersed amongst the other seats so,design was sustainability. University ofand lighting, efficiency standards for literally, students with disabilities can sitBritish Columbia Okanagan felt it wasinsulation in exterior walls and roofs, amongst their friends. important in the design of the buildingstandards for water conservation as well to include sustainable approachesas other environmental requirements.The construction of the building hadwherever possible. The Commons is its challenges and innovations, whichdesigned as a Leadership in Energy andThe Commons is connected to the highlighted the uniqueness of theEnvironmental Design (LEED) Golddistrict energy system of the university, structure. The construction of the 400- building. This LEED level requiresa highly efficient geoexchange seat classroom involved lengthy spansmeeting high-performance benchmarks,(geothermal) and heat recovery system. up to 28 metres needed for support ofincluding energy efficiency standardsHigh-performance materials were used the ceiling. The ground on which thefor energy-consuming equipment building is located contained the fibre-optic cables for the entire university. These cables all had to be moved before the project broke ground.The new building was built beside the campus library and is essentially an extension of the library. The growth of the student population led to theIndustry expertise original library becoming undersized so it warranted a larger space. As a partyou can countof the construction, it was necessary to link the Commons to the library; twoon for yourseparate locations were incorporated in the design to connect the two buildings. next project.From an innovation standpoint, many of the rooms in the Commons were open concept to promote active learning. The large classroom tiered or stepped floors were an innovative approach to fit into the learning experience requested by students andConnect with us today:lecturers. The project also had the challenge of installing a very high degreeJohn Diduch, CPA, CA, Associateof data and audiovisual wiring because(250) 763 5021 John.Diduch@crowemackay.caof the high-tech learning to occur inthe building. www.crowemackay.caAnother aspect of the constructionAudit / Tax / Advisorythat was important to the building SICA CONSTRUCTION REVIEWFall 201945'